Brusselse metrostations scoren slecht op netheid en veiligheid

Brussel is ondergronds even kleurrijk als bovengronds. Toch gaat er nog te veel fout in de metrostations. Daarom onderzoekt Jef Van Damme sinds 2010 elk jaar de toestand van de Brusselse metro.

Iedereen die af en toe de Brusselse metro neemt kan getuigen over de vuile hoekjes of de onfrisse geuren. Wie dringend naar het toilet wil, moet al heel veel geluk hebben. Slechts in 4 van de 69 stations is er een toilet.

Er gebeuren in de metrostations te veel incidenten, gaande van ‘kleine’ vormen van overlast tot ernstige misdrijven. Sommigen vermijden de metro omdat ze er zich niet veilig voelen. Ook het gebrek aan vlotte toegankelijkheid heeft een impact op het comfort van de reiziger. De liften en roltrappen zijn zeer vaak defect, meestal door vandalisme. De poortjes worden geblokkeerd of omzeild door de beruchte poortjesglippers.

Het kan nochtans anders. In Parijs of Londen is de metro een visitekaartje voor de stad. Ook de Brusselaars hebben recht op toegankelijke, nette en veilige metrostations.

Brussels parlementslid Jef Van Damme onderzoekt elk jaar de 69 Brusselse (pre-)metrostations op netheid, toegankelijkheid, veiligheid en vanaf dit jaar ook op luchtkwaliteit. Op die manier wil hij de Brusselse regering aansporen meer te investeren in werkende roltrappen, zichtbaar aanwezig personeel, en een propere en aangename omgeving.

Vanaf dit jaar kan u ook zelf uw mening geven. Klik op de metrostations om ze een score te geven op netheid, veiligheid en toegankelijkheid.

Nog vragen of opmerkingen? Mail ons